Efter 56 dagar och 7 omgångar kom så igår den både efterlängtade och så viktiga trepoängaren för Varbergs BoIS del i kampen om nytt kontrakt, efter att ha levererat säsongens kanske bästa insats och slagit tillbaka Hammarby med 5-2 på hemmaplan just när det behövdes som allra mest. Gästande Hammarby kom till Varberg med ett kryss i bagaget efter förra omgångens 1-1 match hemma mot BK Häcken, och Varbergs BoIS föll senast med 1-0 mot AIK på bortaplan.

BoIS formerade en för dagen marginellt förändrad startelva, där Robin Book och Albert Ejupi var de två som fick ny chans till startplats. Målet vaktades utav det för hösten utsedde förstavalet Stojan Lukic och försvarslinjen formerades i trion Lindner, Birkfeldt och Zackrisson. Mittfältet bestod av Mensah, Norlin, Barny, Ejupi, Book samt Fofana och ensam på topp startade lagkapten Selmani. Det var fina yttre förutsättningar för spel, trots att vi snart är framme i mitten utav november var det dryga 10 grader och solsken.

BoIS inledde matchen inspirerande och med hög energi, bara minuter in kunde många känna igen laget från den starka säsongsinledningen i somras och utdelningen skulle inte dröja särskilt länge. I minut 8 hade BoIS flyttat fram laget i offensivt straffområde efter en fast situation, och Robin Book gick på inlägg från vänsterkanten. Högst och först på bollen var en Hammarby-försvarare som dock inte kunde styra bort bollen bättre än att den landade hos Gustaf Norlin som placerat sig vid bortre stolpen. Norlin plockade ner bollen och de flesta förväntade sig nog ett avslut på mål, men istället visade västgöten på fin spelförståelse, lyfte blicken och slog en passning genom straffområdet till Astrit Selmani vid första stolpen som från nära håll kunde rulla in säsongens enklaste mål och BoIS hade fått en drömstart på matchen!

6 minuter senare var det bud på 2-0 efter att Selmani fått ett nytt avslutsläge precis utanför straffområdet. David Ousted i Hammarbys mål räddade det hårda och låga avslutet men inte bättre än att Norlin kunde snappa upp returen men än en gång var Ousted på alerten och lyckades stå för en dubbelräddning. Hammarby rensade returen till hörna, vilken Jon Birkfeldt sedan nådde högst på och fick ett bra nickläge men bollen for strax utanför första stolpen.

BoIS fina matchinledning skulle tillslut belöna sig i form av 2-0. I minut 31 vann Junes Barny boll på egen planhalva och gick på omställning ihop med Book och Selmani. Barny slog ut bollen till Book som i sin tur hittade fram till Selmani strax utanför straffområdet. Selmani höll behärskat i bollen och väntade in en djupledslöpande Barny som sedan fick bollen i perfekt timing. I mottagningssituationen blev dock Barny så pass störd utav Hammarbys Mohanad Jeahze att han föll till marken, och domare Glenn Nyberg pekade på straffpunkten. Kapten Selmani lurade sedan målvakt Ousted åt fel håll och rullade kyligt in bollen i vänstra hörnet och BoIS hade skaffat sig en 2-0 ledning.

I minut 38 kom nästa bakslag för Hammarby då just nämnda Jeahze drog på sig sin andra varning, och därmed tvingades Hammarby spela resterande del av matchen i numerärt underläge.

Trots en man mer tappade BoIS initiativet sista minuterna av första halvlek och Hammarby kom nära en kvittering i minut 42, men BoIS-försvaret lyckades freda målet den gången. Det lyckades man dock inte göra fem minuter senare när Hammarby i sista tilläggsminuten fick ett inläggsläge på frispark. Inlägget tog på Hampus Zackrissons arm och domare Nyberg blåste 1-1 i straffsparkar. Aron Johansson gjorde likt Selmani inget misstag från elva meter och därmed fick ”Bajen” med sig en reducering till 2-1 i halvtid.

”Planen inför matchen var att lägga fokus på rätt saker och pressa ”Bajen” i rätt lägen. Samt att flytta bollen mellan varandra med färre tillslag än senaste matcherna. Vi uppmanade också killarna att våga släppa loss och njuta av matchen. I halvtid snackade vi bara om att släppa handbromsen och gå för trean, fyran och femman. Vi betonade vikten av att inte backa hem” säger manager Joakim ”Jocke” Persson.

I inledningen av andra halvlek återfann BoIS initiativet från första halvlek, och 3-1 målet skulle komma ganska så omgående. I minut 53 plockade Selmani ner bollen på offensiv planhalva och hittade fram till Norlin som tog sig in i straffområdet och spelade in bollen centralt i boxen där Book höll sig framme och stötte in bollen i nät. Glädjen blev dock kortvarig då Hammarby redan minuten senare återigen skulle reducera. Gustav Ludwigsson krigade sig fram i straffområdet på en omställning och sköt ett lågt skott som Stojan Lukic var på men inte kunde hålla utanför mållinjen, och Hammarby var återigen endast ett mål ifrån kvittering.

Bortalaget skapade ett par halvchanser för 3-3 men de riktigt heta lägena uteblev. Istället skulle BoIS numerära övertag och fina spel resultera i ett 4-2 mål i minut 81. Albert Ejupi vann boll på mittplan och passade fram Barny i omställning. Barny höll i bollen och sökte sedan Ejupi som fyllt på in i straffområdet, och efter att ha styrts mellan benen på en Hammarby-försvarare kunde Ejupi till slut skicka in det matchavgörande 4-2 målet med vänstern, mittfältarens första Allsvenska mål i karriären!

Hammarby var ett besegrat lag och BoIS skulle utöka sin ledning och skriva slutresultat 5-2 i minut 85. I andravåg gick inbytte Keanin Ayer på direkt avslut med vänstern som styrdes in i mål utav Astrit Selmani, som därmed gjorde sitt tredje mål för dagen och i och med det sitt första hattrick i Allsvenskan. Stor glädje och lättnad i BoIS-lägret, tre otroligt viktiga poäng var i hamn och den uttalade målsättningen på 30 poäng som följt laget under stora delar utav säsongen var äntligen nådd!

”Andra halvlek börjar vi tveksamt men kommer in i det efter hand och gör 3-1 men tyvärr släpper vi in dom direkt igen. Det blev spännande hela vägen men att vi vågade trampa på offensivt gav utdelning och jag är extremt glad för killarna och föreningens skull att vi lyckas vinna denna match och sätta oss i ett fantastiskt läge inför avslutningen” säger ”Jocke”.

Målet på 30 poäng är nått. Hur gott känns det?

”30 poäng var ett tufft delmål men nu har vi lyckats och det finns 9 pinnar kvar att slåss om och jag hoppas vi skall kunna ta ett par stycken till. 91% tror jag siffran var att alla nykomlingar åker rätt ut så både vi och Mjällby har verkligen visat att experterna återigen bör ta fram skämskudden. Extra roligt att små medel fortfarande kan röra om i grytan. Jag är mest glad över att spelarna som skulle kliva fram också gjorde det. Selmani, Norlin, Book, Ejupi och Barny är samtliga inblandade i olika mål och assists” avslutar ”Jocke”.

I och med segern står BoIS nu på 31 poäng med 27 utav 30 omgångar spelade. Nu väntar ett två veckors långt landslagsuppehåll innan man reser till Jämtland för bortamatchen mot Östersunds FK söndagen den 22 november.