Idag är det äntligen dags. Superettan-premiär! Varbergs BoIS börjar som bekant borta mot Mjällby AIF – Blekingegänget som förra säsongen vann Division 1 södra, före bland andra Tvååkers IF och BoIS kvalmotståndare Oskarshamns AIK. Jocke Persson har tidigare sagt att laget känner sig redo för en Superettan-premiär. Efter en fullspäckad försäsong med bra prestationer är det alltså dags idag, läs Jocke Perssons tankar inför premiären här nedan.

Vad vet vi om Mjällby?

Det är väl framförallt att det är en nykomling med förmodat högt självförtroende och ett eget spel. Att de vill driva matchen själva genom att äga bollen ganska mycket och spela egentligen från målvakt till målvakt. Sen har jag hört från andra håll att de ska spela lite enklare, men jag tror att de kommer bedriva den fotbollen som de praktiserat under en längre tid nu. Sen är det hemmapremiär och de vill visa publiken, så de kommer vilja ta tag i taktpinnen och äga bollen mest.

För BoIS egen del? Hur ser det ut i truppen med skador och övrigt?

Vi har haft lite otur nu sista dygnet med två som har insjuknat. Sebastian Möller och Tobias Carlsson. Hampus Zackrisson fick en smäll på knät under den sista träningen i Turkiet – vi vet inte ritkigt om han är borta i fem dagar eller två veckor.

Sjukdomarna är lite oroväckande då vi inte vet vad det är för något, vi avvaktar läkarens besked, om det är någon typ av matförgiftning eller om det är någon bakterie eller så. Men vi vet inte i dagsläget vad det är, så vi hoppas att det är något som går över på ett par dagar.

Sen har vi Philip Ljung, även han mittback som är lite halvskadad med en fotled. Han tränade inte på hela veckan i Turkiet, så han är väl egentligen bara tillgänglig för ett inhopp. Så vi har fått lite konstigheter på fel position helt enkelt.

Vad gäller dagens match, hur ska vi ta oss an en premiär?

Det är väl egentligen att börja matchen på ett sätt att man respekterar motståndarna och spelar kanske lite enklare fotboll. Riskminimera på egen planhalva och sen efter 15-20 minuter växa in i matchen, kanske ta över taktpinnen och vara det laget som i slut har haft flest målchanser och då satt dit ett mål mer än motståndarna.

Jag hoppas framförallt att vi inte ställer till med några dumheter, för en premiär är nerver oavsett vad folk säger. Man vet inte riktigt var man står och så där, även om vi känner oss trygga i det vi skapat på försäsongen. Jag tycker inte att detta är en match där vi behöver komma hem med poäng för att vi ska känna oss trygga i Superettan. Även om det vore jättetrevligt om vi kan komma upp i prestation och få med oss alla eller en poäng att ta med sig till hemmapremiären.

Det hade varit en boost för oss, och speciellt med det som hänt det senaste dygnet. Kan vi med de här sena förändringarna och med en nykomponerad backlinje ändå lösa uppgiften så vore det en jätteboost för hela truppen.

Om vi tar Superettan generellt – vilka 4 lag tror du tar direktplatserna till Allsvenskan respektive åker ner till Division 1?

Nu är jag ju en extremt dålig tippare. Sen är jag nästan där att det laget jag tippar komma tvåa kan lika gärna komma näst sist. Så jämnt tycker jag det är. Tittar man på lagen som är lite uträknade så tycker jag att det är de lagen som värvat mest spännande spelare. Medan de topptippade lagen inte gjort så mycket och är kanske nöjda med sina trupper från förra året då de gjorde en bra placering.

Men Halmstads BK kan nog ta andraplatsen om man slipper skador. Skulle jag tippa nån som kanske skulle kunna ta det, om allt stämmer, skulle jag tippa att Degerfors kan vinna serien. Jag tycker att de har den absolut spetsigaste truppen i ett offensivt tänk och om de mot all förmodan inte behöver börja med tre raka förluster så tror jag att de kan bli ett farligt lag.

I botten är det jättesvårt att säga. Syrianska har värvat mycket och ganska namnkunnigt, men får de inte ihop det i början kan det bli jobbigt, och jag får väl utgå från att de inte får ihop det. Det andra laget som ligger i den farozonen, men som kommit lindrigt undan i snacket inför, är väl den andra nykomlingen Västerås. De har inte gjort så mycket på transferfönstret och förlitar sig på det de hade i division 1. Men detta grundar sig på att jag kan för lite om Västerås egentligen – de kan säkert bli ett stabilt lag i Superettan, men jag vet ju med erfarenhet att de nykomlingar som kommer upp ofta är inblandade där nere.