Det var en händelserik och svängig match som utspelade sig på Borås Arena under söndagseftermiddagen. Hemmalaget IF Elfsborg kom från en imponerade 5-0 seger borta mot Mjällby och befann sig inför matchen på en tredjeplats i tabellen. Varbergs BoIS spelade senast i onsdags borta mot serieledande IFK Norrköping där man föll med 2-0.

BoIS inledde matchen fint och skulle spräcka Elfsborgs nolla redan i minut 8. Daniel Krezic satte press på Elfsborgsförvaret och vann bollen framåt till Gustaf Norlin just intill högra sidlinjen mitt på hemmalagets planhalva. Direkt efter bollvinsten tog Krezic en löpning rakt igenom två Elfsborgare och fick bollen i djupet från just Norlin. Krezic hann upp bollen och slog på en touch den snett inåt bakåt i straffområdet där både Astrit Selmani och Tashreeq Matthews befann sig. Astrit tog löpet mot första stolpen och hoppade listigt över bollen som istället hamnade på bortre ytan och vid Matthews fötter. Han mötte sedan inspelet direkt med vänstern och placerade in bollen distinkt vid första stolpen. Ett mönster-anfall och en drömstart för BoIS!

Efter ledningsmålet skapade BoIS sedan ett par lägen att utöka ledningen men Tim Rönning i hemmalagets mål lyckades parera de lägen som uppstod. Istället för utökad ledning skulle istället hemmalaget komma att kvittera. I den 32 minuten bet sig Elfsborg fast i offensivt straffområde och Johan Larsson hamnade i duell med BoIS Anton Liljenbäck, där Larsson genom en skottfint blev fälld och domare Mohammed Al-Hakim blåste straff. Straffen förvaltades av Jesper Karlsson som säkert sköt in bollen lågt till höger om August Strömberg till 1-1, ett resultat som sedan stod sig halvleken ut.

”- Vår gameplan var antingen hög press eller lågt försvar. Det fungerade väl i första halvlek som jag nog tycker var vår hittills bästa under säsongen. Att resultatet var 1-1 i paus är väl det man kan vara missnöjd med” säger coach ”Jocke”.

I andra halvlek var det sedan Elfsborg som tog över taktpinnen. I minut 52 fick hemmalagets Per Frick ett superläge på inspel precis framför August Strömberg. BoIS-målvakten var dock på alerten och kunde på ett superbt sätt rädda avslutet till hörna. Boråsarna vaskade sedan fram flertalet fina lägen men det var inte förren i minut 67 man skulle ta ledningen för första gången i matchen. Rasmus Alm fiskade upp en höjdboll, vände om och lyckades springa rakt igenom BoIS-försvaret och peta in 2-1 under Strömberg. BoIS skulle dock stå för en snabb replik 3 minuter senare. Erion Sadiku avancerade in från vänster utanför Elfsborgs straffområde, sökte instick till Matthews men fick istället tillbaka bollen efter studs på hemmaförsvarare. Precis vid halvmånen utanför straffområdet gick Sadiku istället på eget avslut och lossade ett otagbart skott som borrade sig in bortre gaveln till 2-2. Matchen fortsatte i samma böljande stil och bara 2 minuter senare var det återigen Elfsborgs tur att ta ledningen. Ett inlägg från höger touchade BoIS-försvaret och hittade fram till Jesper Karlsson i straffområdet som med en galant halv-cykelspark snyggt kunde placera in avslutet vid första stolpen.

Efter den solar-plexus smällen var det nog många som räknade med tre poäng till hemmalaget, men BoIS skulle likt många tidigare matcher under säsongen resa sig och komma tillbaka. Sista delen av matchen forcerade BoIS starkt framåt men de riktigt heta lägena var svåra att hitta fram till. Domaren gav 5 minuter i tillägg och när klockan stod på minut 94 grävde BoIS så fram en hörna, målvakt August Strömberg lyftes upp och placerades rakt framför Tim Rönning. Hörnan från höger slogs in av Gustaf Norlin och i höjdduellen mellan de två målvakterna touchade bollen sedan både Rönnings näve och Strömbergs huvud innan den hittade in i nät. I grevens tid hade BoIS hittat fram till ännu en kvittering och poängräddare var kanske den minst väntade av dom alla. Al-Hakim blåste vid efterföljande avspark för full tid och en svängig match gav till slut BoIS en poäng till samlingen.

” – Andra halvlek var vi överallt och ingenstans, och det uppstod ytor som Elfsborg var duktiga på att utnyttja. Sammanfattningsvis är man både glad och besviken när man summerar alla 95 minuter. Killarna visar återigen en otrolig moral och ger aldrig upp. Att sedan nyblivne pappan August Strömberg får kvittera i sista minuten gör ju inte saken sämre” säger ”Jocke”.

Coach lär få spendera en del tid framför datorn för att analysera och utvärdera matchen mer noggrant :

” – Det blev en match som det hände mer i än vad det gjort i det senaste fyra matcherna, så det kommer krävas en ordentlig analys vid datorn för att få klarhet i allt. Men första halvlek ger oss ett stort mod och vi kan styra spelet och skapa saker själva. Det var ett stort steg framåt, sedan blir andra halvlek nog ämne för en video kring hur vi INTE skall göra” avslutar ”Jocke”.

 

Nästa match för BoIS äger rum söndag 2 augusti då Östersund kommer på besök till Varberg Energi Arena.

 

Foton: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN