Erion Sadiku är en av BoIS spelare som idag går på PS. 

Varbergs BoIS och Peder Skrivares skola har under flera år haft ett bra samarbete, där målet har varit att få till NIU (nationell godkänd idrottsutbildning) på skolan. Det goda beskedet från Skolverket kom för ett par veckor sedan.

Några av kraven som finns för att få NIU är att det finns ett elitlag i orten, samt en väl fungerande akademi. Dessa krav lever BoIS upp till, och 2019 blir det första året som killar och tjejer runt om i Sverige kan söka sig till PS och Varbergs BoIS för att satsa på sin fotboll. Det totala intaget första året kommer att vara 15 elever.

Men att PS från 2019 har NIU hjälper inte bara BoIS att hålla kvar unga talanger som tidigare varit tvugna att söka sig till andra skolor för sin fotbollssatsning.

Förhoppningsvis så ska de välutbildade spelarna stanna kvar i BoIS. Vi vill ju få till en mer lokal förankring i laget, så vi kan bli Varbergslaget igen. Det blir en jätteviktig kugge för oss. Men inte bara för BoIS, utan för hela Varberg. Förhoppningsvis ger detta frukt i alla serier, säger Pelle Larsson, ungdomsansvarig i BoIS till Hallands Nyheter.

PS fotbollsprofil som funnits sedan tidigare kommer att finnas kvar, där en av instruktörerna är BoIS före detta assisterande tränare, Jörgen Gustafsson. Jörgen kommer med största sannolikhet att bli en utav instruktörerna på den nya utbildningen, som kommer kräva 2-3 fotbollsinstruktörer och 1 målvaktsinstruktör. Men exakt vilka det blir är ännu inte klart dock.

NIU går på PS att kombinera med sju utbildningar, fyra högskoleförberedande och tre yrkesförberedande. Totalt får eleverna 600 fotbollsutbildning, både praktiskt och teoretiskt.