Efter två raka hemmavinster mot Örebro respektive Sirius innan landslagsuppehållet reste Varbergs BoIS igår ner till Listerlandet och Strandvallen för återstart och bortamöte med Mjällby AIF. Inför matchen huserade hemmalaget Mjällby på åttonde plats i tabellen på 24 poäng och sista matchen innan uppehållet spelade man 1-1 hemma mot IFK Göteborg. Varbergs BoIS låg inför matchen på tionde plats och två poäng bakom Mjällby.

Varbergs BoIS inledde matchen med full gas och skulle komma att göra 0-1 redan i andra minuten. Efter en inspark från dagens BoIS-keeper August Strömberg lyckades Junes Barny sno åt sig bollen vid mittplan och gå till anfall. Barny höll sedan kyligt i bollen i vänster-ytterposition och släppte den vidare till en överlappande Adama Fofana. Fofana slog ett inlägg på första touch som Mjällby-målvakten Carl-Johan Eriksson dock inte kunde boxa bort bättre än att bollen hamnade mitt framför Robin Book som kvickt kunde avsluta och skicka in bollen i mål från nära håll. En drömstart för BoIS och Books första mål sedan återkomsten till Varberg!

Glädjen kring 0-1 målet skulle sedan knappt hinna lägga sig innan det var dags igen. Adama Fofana vann boll i höjd med eget straffområde och avancerade på egen hand upp till mittlinjen längs vänsterkanten innan han släppte ned bollen till Book som på en touch hittade upp till en centralt placerad Junes Barny. Barny gick även han på en touch och skickade bollen ut mot vänsterkanten där Astrit Selmani läckert släppte bollen vidare till Adama Fofana som återigen tagit en fin löpning längs sin vänsterkant.  Fofana måttade sedan ett perfekt inspel mot bortre ytan där Gustaf Norlin lyckades vinna duellen med Mjällbys försvarare Eric Bjorkander och styra in bollen i mål. En perfekt omställning som effektiviserades av Norlin och därmed var det BoIS-ledning med 0-2 efter bara sju minuters spel!

Efter den både händelse och målrika inledningen jämnade matchbilden ut sig och Mjällby tog sig in matchen. Hemmalaget skapade ett par halvfarliga lägen men de gånger han behövde ingripa var Strömberg säker i målet. Istället var det BoIS som skapade den kanske hetaste chansen utöver målen på tilläggstid av första halvlek. I en omställning längs högerkanten hittade Barny med ett fint inspel fram till Selmani som tagit löpningen mot första stolpen men avslutet fick inte önskad kraft. Därmed var det fortsatt 0-2 läge när domare Fredrik Klitte blåste för halvtidsvila.

”Inför matchen hade vi tryckt på pressen och att våga kliva fram med våra ytterbackar på bollsida, samt plocka bort David Löfquist i Mjällbys uppspelsfas. Det fungerade utmärkt i tjugo minuter och vi fick bra betalt genom vår 0-2 ledning men sen orkade vi tyvärr inte bibehålla det halvleken ut” beskriver manager Joakim ”Jocke” Persson.

BoIS inledde andra halvlek likt den första och skulle återigen skapa ett tidigt läge bara två minuter in. Ännu en gång var det Barny som från vänsterkanten slog en passning som skar rakt igenom Mjällbys försvarslinje och gav Selmani friläge med Eriksson. Mjällby-målvakten var dock snabb ut, stängde luckorna och stod för en fin parad. Istället för 0-3 skulle nästa mål komma att tillfalla hemmalaget, efter att man vackert kombinerat sig fram längs vänsterkanten i minut 63. Victor Agardius fick gott om tid att ställa in siktet för inspel och hittade med fin precision fram till en fristående Mamudo Moro inne i boxen som från nära håll kunde stöta in 1-2 reduceringen med trettio minuter kvar. Mjällby öste på framåt för en kvittering, något som många trodde skulle komma när man gick på omställning i minut 69. En briljant djupledsboll ut mot högerkanten från Besard Sabovic resulterade i inspel till en helt fristående Moro vid straffpunkten. Moro gick på avslut direkt men en heroisk täckning från Joakim Lindner lyckades hindra bollen från att gå i mål. Mjällby fortsatte rada upp kvitteringslägen och i minut 76 skulle man till slut från utdelning. Ännu en fin djupledsboll hittade fram till Jacob Bergström, som trots att han kom lite ur vinkel distinkt kunde placera in bollen i mål lågt vid första stolpen. En kvick och klinisk omställning av Mjällby gav 2-2 läge med dryga kvarten kvar att spela.

Just före Mjällbys kvittering hade BoIS genomfört ett trippelbyte. Ut gick Albert Ejupi, Junes Barny, Robin Book och in kom Gideon Mensah, Robin Tranberg samt Albin Winbo. De två sistnämnda skulle också vara involverade i sekvensen som till slut skulle komma att avgöra matchen. När uret stod på minut 79 gick BoIS på omställning längs högerkanten och Norlin hittade fram till inbytte Tranberg som i sin tur spelade in bollen centralt till Anton Liljenbäck. Liljenbäck tog emot bollen och sökte sedan Selmani som löpt sig fri vid straffpunkten. Istället för att gå på eget avslut gjorde Selmani en kopia på sitt ”släpp” från första halvlek och bollen hamnade vid fötterna på Albin Winbo. Winbo som brukligt använder sig utav sin vänsterfot ställde om siktet och lyckades med högern böja in bollen vid bortre stolpen för 2-3 och BoIS hade återtagit ledningen med drygt tio minuter kvar att spela!

Slutskedet av matchen bestod av ett konstant Mjällby-tryck och hemmalaget var flera gånger hårsmån från att nå en kvittering. BoIS-arna lyckades dock kriga hela matchen ut och tog därmed sin tredje raka seger!

”I andra halvlek var planen att variera högt med lite mer samlat och lägre spel, och vi bör väl punktera matchen med Astrits friläge. Vi blev rätt bollförande första kvarten i andra och tyvärr gick vi bort oss lite enkelt och Mjällby spelade klart rakare. Efter deras reducering får dom energi och vi genomförde byten för att få in friska ben men då kvitteringen direkt. Det kändes som ett taskigt tillfälle för byten från min sida, men som tur är visar grabbarna en enorm moral och krämar ut det sista. Sen får Winbo vispa in 2-3 målet med sin underbara högerdojja… Otroligt starkt av boysen och återigen gör avbytarna det proffsigt” förklarar ”Jocke”.

Summa kardemumma var det en nöjd manager som summerade matchen:

”Mest nöjd är jag kring vårt anfallsspel och att vi visar upp ett bredare register i hur vi kan skapa chanser på alla möjliga sätt, samt att vi i perioder kan vara med bollförande. Mjällby är extremt tunga när de spelar det raka och lite mer desperata spelet så det var olyckligt att vi släppte in dom i matchen men vi får bara ta lärdom av detta” avslutar ”Jocke”.

På torsdag väntar nästa match för Varbergs BoIS då säsongens andra hallandsderby äger rum borta mot Falkenbergs FF. Matchen spelas på Falcon Alkoholfri Arena med avspark 19.00 och ni ser den genom Dplay!