En högintressant säsong väntar för Varbergs BoIS damlag som under vintern adderat en hel del nya spelare till den trupp som ifjol slutade på en fjärdeplats i Division 3 Halland. Martin Enander och Anna Johansson presenterades som ny tränarduo i slutet av november och de bägge har nu haft en dryg månads träning på sig att bli varma i kläderna och sätta sin prägel på laget.

Vi tog en pratstund med huvudtränare Martin Enander kring hans första period i sitt nya uppdrag, hur truppen ser ut och vad han han vill skall genomsyra Varbergs BoIS damlag anno 2021:

-Hittills har det känts fantastiskt roligt, spännande och inspirerande. Många människor runt omkring såväl spelare, ledare som andra intresserade,  får samma svar från mig att det är otroligt inspirerande. Vi har en ledarstab i Anna Johansson som min högra hand och Lars Elisson samt Anders Sivertsson som assisterande som fungerat väldigt bra hittills. Då de tre är ”gamla” i laget och har bra koll på spelarna försöker jag som ny i dialog med dom sätta min prägel på laget och hålla vår långsiktiga plan.

Ni drog igång träningen i början av januari, hur har upplägget sett ut hittills?

-Omständigheterna har ju skapat vissa begränsningar så de två första veckorna blev ren fysträning, med lite blandat innehåll i form av styrka, rörlighet och löpning. Rent generellt är jag en tränare som gärna har med boll i så hög utsträckning som möjligt även i fysträningen, för det är ändå den vi skall hantera på planen men inledningsvis fanns inte den möjligheten. När vi väl fick gå på träningsplanen var alla naturligtvis väldigt inspirerade, spelare och ledare hade ju sett fram emot detta under hela december. Förhållandena har ju inte varit idealiska med tanke på vädret men vi har konsekvent kört på med tre pass per vecka i både ur och skur. Som ny tränare inför en ny säsong har det handlat om att få igång kropparna med tyngre träning för att vara väl förberedda. Jag har berättat för tjejerna att i mina tidigare lag har vi självklart förlorat matcher, men det har inte berott på att vi inte haft orken. Det kommer inte ske i år heller utan då är det på grund av att lagen vi möter är bättre taktiskt och tekniskt. När det gäller det spelmässiga har försvarsspelet varit det prioriterade nu i inledningen, vi pratar mycket begrepp kring att blir vi av med bollen gäller direkt bollerövring alternativt att falla ner och samla ihop oss för att förhindra kontringar. Det kan vara nytt för några men de allra flesta är med på snacket och upplägget. Kring vår spelidé vill vi vara ett spelande lag med tålamod och att vi litar på varandra. Vi kommer ofta tillbaka till vår idé som jag och ledarna vill ha, nämligen att vi skall ha tålamod, vågar rulla och aldrig tjongar iväg bollen. Kulturen att våga göra misstag är jätteviktig, dom kommer ske men förhoppningsvis på rätt ställe av planen.

Hur ser schemat ut för träningsmatcher?

-Vi har en bokad kalender som ligger och väntar och det ser vi givetvis fram emot, nu väntar vi bara på att få dra igång. Beslutet som ligger är inga träningsmatcher i februari månad, så dessa tvingas vi stryka. Planering finns också för mars och hela vägen fram till att DM (mitten av mars) och Division 3 (mitten av april) startar. I DM väntar Laholm, Trönninge IF och Snöstorp Nyhem. I serien startar vi mot vår tuffaste konkurrent Falkenbergs FF, vad jag förstått. Alla jag pratar med kring detta har förklarat att FFF är giftiga så det blir direkt in i hetluften. Vi har bokat in varierande motstånd i träningsmatcherna och skall komma väl förberedda när det drar igång. Seriespelet blir vår högsta prioritet, även om DM också är tävlingsmatcher ser vi det också som en möjlighet att få kvalificerat motstånd och testa tjejerna. Seriespelet är det primära och såväl min, tjejernas och föreningens målsättning är att vi skall vinna Division 3.  Det skall vi göra allt och lite till för att uppnå.

Lagbygget och formationer, planerar ni för något specifikt spelsystem?

-Enligt mig blir den diskussionen ofta bara prat om siffror, men självklart har vi en tanke för spelsystem. I det är det viktigt att vi hänger ihop och fungerar som lag, oavsett om vi spelar exempelvis 4-4-2 eller 4-3-3. Det viktiga för oss är att vi blir en enhet och har det dynamiska tänket. Rent generellt tänker vi en fyrbackslinje inledningsvis för att någonstans sätta försvarsspelet, sedan lutar det åt en 4-2-3-1 uppställning med två defensiva mittfältare och en spets i triangeln på mitten, ihop med två yttrar och en mer central anfallare. I det kan man lätt svänga om till en 4-1-4-1 genom att vrida om triangeln. Det viktigaste blir som sagt att sätta defensiven och som tränare vinner jag hellre en fotbollsmatch med 3-0 än 5-2. Ordet ”dynamiskt” är något jag vill ska genomsyra oss och det kommer jag prata mycket om med tjejerna. Vi skall vara rörliga, följsamma, stötta varandra och skapa övertagen på plan genom att hitta numerära övertag i situationer. Då krävs mycket rörlighet och spel över mittfältet, vilket kommer bli våra principer.

Är spelartruppen spikad?

-Vi ligger på runt tjugo tjejer per träning med ytterligare några spelare i truppen. Det ser positivt ut med de nya tjejerna och vi har en bra balans mellan yngre och de som varit med lite längre. Fönstret har vi inte stängt och idag (10 februari) har vi tre tjejer som skall vara med och provträna (Johanna Persson, Linneá Eriksson & Elin Bengtsson) . Snacket går kring laget och det råder en god och positiv känsla, vi har ett gott gäng med hög motivation och en gemensam målsättning. De nya tjejerna tar verkligen för sig och konkurrensen kring platserna kommer vara hård, vilket jag ser som positivt. Mitt uppdrag blir att sköta det på ett så bra sätt som möjligt och få alla att känna sig inkluderade trots att bara 11 spelare kan starta. Att vi dessutom har vårt utvecklingslag i seriespel kommer ge fler spelare möjligheten till mycket speltid.

Du nämner nyförvärven, är det någon av dessa som sticker ut hittills?

-Vi har ju ett par stycken, men Frida Skogman kommer in med erfarenhet från spel på den högsta nivån med sin energi och inställning, samtidigt som hon är väldigt ödmjuk. Det har självklart varit ett jättelyft för hela Varbergs BoIS att hon är en del av laget. Även Mikaela Gunnesson kommer in med jättemycket energi och klokhet, hon är en smart spelare. Lovisa Bånghäll utmärker sig med sin härliga energi och positiva inställning. Jag kan nämna fler men alla som anslutit har verkligen bidragit med inställning och attityd, vilket de skall de ha en stor eloge för. Samtliga vill vara med på tåget och vara en del av vårt projekt med en tydlig målsättning.

Exkluderat träningen som varit hittills och ert fokus på försvarsspelet, vad väntar laget framöver?

-Mycket handlar om att komma väl förberedda genom att jobba mycket med uppspelsvägar och skapa trygghet i att alla spelare vet vad som förväntas, vi skall inte spela på chans utan hitta rörelsemönster och uppspelsmöjligheter som är väl förankrade bland spelarna. Det blir vårt nästa steg, att sätta de offensiva uppspelsvägarna så att vi i mitten av april kanske inte är helt färdiga, men väldigt väl förberedda.