Det var ett formstarkt Mjällby som kom på besök till Varberg Energi Arena under gårdagen. Fyra raka segrar i Allsvenskan och en knapp förlust på straffar mot Malmö FF i semifinalen av Svenska Cupen. Varbergs BoIS kom från en tung förlust med 1-0 på bortaplan mot Örebro SK förra söndagen. Senast BoIS och Mjällby möttes var i Superettans sista omgång ifjol, då BoIS genom 1-1 gjorde Mjällby sällskap i avancemanget till Allsvenskan.

BoIS inledde matchen starkt och skapade sin första målchans i minut 4. Gustav Norlin bröt en passning mellan Mjällby-försvararna och avancerade framåt längs högerkanten. Norlin sökte sedan Astrit Selmani som löpte mot första stolpen och trots att Selmani fläkte sig fram för att stöta in bollen nådde han den inte, och inte heller Robin Tranberg som kom på bortre stolpen lyckades få en tå på inspelet som istället rullade ut till inspark. I minut 18 kom sedan nästa fina läge för BoIS. Astrit Selmani snurrade friskt nere vid Mjällbys vänstra hörnflagga och slog ett fint inlägg in i boxen. Där var Anton Liljenbäck först och högst på bollen men nick-avslutet fick inte önskad kraft och Marko Johansson i Mjällby-kassen kunde enkelt rädda. Sista 20 minuterna av första halvlek skapade lagen sedan några halvlägen var men ställningen i paus var 0-0

” – Inledningen och första 20 spelar vi bra, aggressiviteten i spelet fanns där och vi hade gott om energi i benen. Vi hade snackat om att ge det chansen att göra 1-0 för att trycka hål på Mjällbys ”ballong” då de borde ha lite trötthet i benen efter lång resa till Östersund och tufft matchande. Det lyckas vi väldigt väl med förutom det viktigaste att få in bollen i mål. Vi har två superlägen och en situation där vi kanske skulle haft en straff. Sista 25 minuterna ebbar det ut och det blir mer ställningskrig och slätstruket från vårt håll” säger coach Joakim “Jocke” Persson.

Matchbilden från sista 20 minuterna av första fortsatte sedan i andra halvlek, matchen karaktäriserades av mycket kamp och de större chanserna lyste med sin frånvaro. Många spelare upplevde planen som svårspelad då mattan var sträv på grund utav bevattningsförbud. I minut 89 fick dock BoIS en hörna som nickades bort till straffområdeshörnet av Mjällbyförsvarare. Där hamnade Gustaf Norlin i höjdduell med den för Mjällby inbytte Moses Ogbu. Norlin kom upp i rygg på Ogbu som omedvetet lyfte upp sin armbåge som träffade Norlin rakt i ansiktet. Norlin föll till marken och domare Victor Wolf blåste för straff till BoIS. Straffen togs sedan om hand utan kapten Selmani som kyligt väntade ut Marko Johanssons rörelse och rullade in bollen i motsatt hörn och i mål. På övertid öste sedan Mjällby på framåt för att få fram en kvittering men BoIS försvaret höll samma goda nivå genom hela matchen och kunde till slut stå som segrare när Wolf i minut 94 blåste för full tid.

”-I paus genomförde Mjällby tre byten och satte in ett par tunga pjäser, och i början av andra lyckas vi inte få grepp om dom. Första 20 var jobbiga men sedan genomför vi våra fyra byten som biter bra, Albert Ejupi kommer in och tar sig an mittfältet på ett fint sätt. Vi jämnar ut det och tar över lite sista 20 även om det handlar mer om tur när vi väl lyckas få straffen och ta med oss samtliga poäng. Avbytarna som kommer in i Erion Sadiku, Adama Fofana, Alexander Johansson och nämnde Ejupi gav oss precis den energi som krävdes för att lyckas vinna matchen. Jag är väldigt nöjd med att alla bidrar och det är otroligt positivt” förklarar “Jocke”.

Sent avgörande på straff, hur gött kändes inte det?

” Det var faktiskt mest bara nervöst, det var precis att jag vågade titta. En sådan chans i en så sen minut betyder så mycket, och det var extremt skönt att Selmani satte den med tanke på känslan att vi var värda mer efter senaste matchen mot Örebro. Då skapar vi mer och har större möjligheter att vinna men idag var det vår tur att ha marginalerna på vår sida. Vi behöver dock inte be om ursäkt för segern men vi tackar och tar emot” beskriver “Jocke”.

Sett till matchen i sin helhet, vad är du mest nöjd med?

”-Framförallt att våra avbytare kommer in och gör det så pass bra. Genom det lyckades vi få upp laget och inte bli lika baktunga, vilket var en stor anledning till att vi skaffar oss övertag och läget att kunna avgöra matchen. Vi lyckades komma upp och röra om i grytan. August Strömberg var tillbaka i buren igen och höll nollan och stod för en väldigt fin räddning på en frispark från Mjällby i andra halvlek. Försvarsmässigt var vi genom hela matchen väldigt stabila” förklarar “Jocke”.

Mjällby hade fyra raka segrar i bagaget, var det något specifikt ni lyckades bemästra i deras spel för att hålla dom mållösa?

”-Vi lyckades pressa dom bra och de fick ingen ro med bollen. Sett till tidigare matcher spelade dom lite rakare mot oss och det gläder mig att vi kan hantera olika matchbilder. Sista pusselbiten är att vi själva skall ha ett lugnare och tryggare passningsspel, idag blev det lite stressad fotboll. Matchen handlade om mycket energi och duellspel och där tycker jag vi matchar dom väl. Mjällby är ett fysiskt starkt lag och med tanke på att vi tidigare släppt in några mål på fasta situationer är jag väldigt tillfreds med att vi sätter de bitarna idag, förutom någon halvchans här och där” säger “Jocke”.

Nu väntar AIK på hemmaplan redan på söndag. Hur ser du på den utmaningen?

”-Jag ser en utmaning i att de spelar en Atalanta-inspirerad fotboll och man-man över hela plan. Men hur vi skall ta oss an dom behåller vi för oss själva” avslutar “Jocke”.