Den 3 november förra hösten var senast Mjällby AIF kom på besök till Varberg. Det var som du säkert minns också dagen då Varbergs BoIS säkrade sin allsvenska plats genom att spela 1-1 och tillsammans med just Mjällby ta steget upp till landets högsta serie. På torsdag är det dags för repris när Blekinge-laget återigen reser upp till västkusten och Varberg. Mjällby har inlett den allsvenska säsongen på ett imponerade sätt och huserar på en tredjeplats i tabellen med 13 inspelade poäng. Varbergs BoIS i sin tur befinner sig tre platser bakom på sjätte plats med 10 poäng i bagaget.

Vi tog ett snack med coach Joakim “Jocke” Persson för att höra oss för kring läget i truppen, hur det känns att möta sin coach-kompis Marcuz Lantz och vad han förväntar sig för typ av match på torsdag.

Mjällby hemma på torsdag, hur är status i truppen?

“-Just nu slickar vi såren på ett par spelare. Vi har ett frågetecken på Modig som fick en huvudsmäll sist. Annars hoppas vi ha tillbaka Krezic och Cronvall i träning idag (onsdag). Selmani reagerade positivt efter sin comeback senast och är 100%. Utöver det ser allt bra ut och vi går ronden under dagen och ser till att alla är friska och krya inför den tuffa matchperioden vi står inför med 5 matcher på 14 dagar. De gäller att vi hittar rätt spelenergi och nivå på killarna ” säger “Jocke”.

Sist ni mötte Mjällby var ju i Superettans sista omgång ifjol då ni säkrade avancemanget till Allsvenskan. Hur speciellt blir det nu att mötas igen?

“-Framförallt är de ett lag som hade samma upplevelse som oss under föregående säsong då de på förhand var lika nederlagstippade. Det är en speciell känsla att möta ett lag som gjort samma typ av resa som oss, för bara några år sedan var de hårsmån från att åka ner i Division 2 och nu är man ett topplag i Allsvenskan. Det är bara att lyfta på hatten för hela deras förening, vi känner dom väl och jag tror matchen kommer få lite utav en derby-karaktär” beskriver “Jocke”.

Hur skulle du beskriva Mjällby som lag, och vilka delar i deras spel får ni vara extra uppmärksammade på?

“-De är framförallt taktiskt välbalanserade och hanterar ett kontrollerat försvarsspel. Man bjuder inte på mycket i det defensiva men besitter samtidigt fina kvaliteter i sitt passningsspel, och offensivt har de flera spetsegenskaper som gör att man aldrig kan slappna av. De är dessutom tunga på såväl offensiva som defensiva fasta situationer. Ja som du förstår är det ett helt klart svårbemästrat Mjällby vi skall ta oss an. Med tanke på deras spelschema och att man tog sig till semifinal i cupen samtidigt som de mött Östersund borta är det svårt att inte imponeras. Senast slog man Häcken på ett komfortabelt sätt så vi måste helt enkelt upp i topp-nivå. Sen kan vi hoppas på ”energi-läckage” från deras sida, men det kommer bli tight och en match med små marginaler” säger “Jocke”.

På Mjällbys tränarbänk återfinns ju din vän Marcus Lantz. Hur känner ni varandra och har ni hörts något inför?

“-Vi pratades senast i måndags och luftade senaste omgången, vilket vi gjort under hela säsongen. Nu ligger dock mobilen nere tills efter torsdagens match. Vi har känt varandra i ungefär 27 år och spelade ihop i Hansa Rostock. Innan dess möttes och spelade vi mot varandra redan som barn så jag har ”tyvärr” känt till honom i närmre 30 år. De har stått för en fantastisk inledning utav säsongen och står på 4 raka segrar vilket borde varit 5 om man ser till rånet mot IFK Göteborg. Lantz har som ny tränare fått en väldigt fin start och det är otroligt imponerande” säger “Jocke”.

Nu väntar två hemmamatcher inom loppet av 72 timmar, hur kalibrerar ni styrkorna?

“-Det gäller att hitta balansen mellan skaderisk och energinivå och välja rätt spelare för rätt match. Först blir det fokus på Mjällby och vi kan inte mixa med tankarna kring vad som händer på söndag mot AIK. Vi skall hitta en elva och bänk som kan göra jobbet och fortsätta vinna på hemmaplan” avrundar “Jocke”.