Varbergs BoIS huvudtränare och sportchef har förlängt sitt avtal med klubben fram till och med säsongen 2021. Joakim kommer även att ha kvar sin roll som sportchef i minst ett år framöver.

Första året är det både sportchef och tränare, sen får vi se efter 2019 var vi är någonstans, om det ska fortsätta så eller om vi ska försöka hitta nåt ett annat alternativ. Men just nu är detta de ekonomiska möjligheterna vi har.

Att ha dubbla roller är något som känns bra, men utan hjälpen runt omkring hade det inte gått att dubbla.

Det känns bra. Mycket på grund av att Gert (Bengtsson i styrelsen) också är lite sportchef kan man säga. Han tar hand om alla “tråkiga” grejer som Gert själv säger. Allt från stugor till boenden till att skicka runt alla papper, så det underlättar väldigt mycket att han hjälper till. Annars hade det inte gått att göra bägge delar – om man inte skulle uppfinna fler dagar i veckan.

Freddan Danielsson hjälper till en hel del med det administrativa också, så vi hjälps åt. Och det är väl så man får jobba i en liten organisation helt enkelt.

Flyttar du till Varberg nu då?

Njae, jag vet inte. Vi har tittat lite, men jag vet inte. Vi velar, så det blir nog pendling ett tag till.

Rent sportsligt har det varit en händelserik försäsong, där Jocke säger sig ha fått svar på de flesta frågor han hade inför.

– Det hänger väl ihop med ett förlängt avtal. Att ha fått behålla stommen från förra året och bygga vidare på den. Jag tycker att det känns betydligt tryggare och mer spännande att vi ska kunna åstadkomma mycket mer redan detta året. Det är väl också där man börjar som tränare, att man har en stomme som man kan bygga vidare på. Så det känns väldigt bra med den här försäsongen, när man i princip bara ha kunnat fokusera på nyförvärven inledningsvis.

Sen tycker jag att det växt fram en startelva under försäsongen också, både under Svenska Cupen och i träningsmatcherna, så vi känner oss redo för en superettan-start. Vi känns mer spetsiga och som ett mer samspelt lag. När säsongen startar behöver vi inte leta lösningar och alternativ utan vi känner killarna och killarna känner oss. Nyförvärven tycker jag har kommit in och ser bra ut, även om det är någon som inte riktigt är framme där vi vill att de ska vara ännu.

Vilken match under försäsongen är du mest nöjd med?

Jag tycker det är svårt att plocka ut just en match. Mot Göteborg och Hammarby tycker jag att vi står upp bra mot allsvenska lag, både chansmässigt och spelmässigt. Att vi faktiskt kan vara minst lika dominanta som motståndarna. När vi mött division 1-motstånd tycker jag att vi varit en eller två klasser bättre.

Sen är det ju nån halvlek som är lite “plumpig”, men det är ju också för att man byter 6-7 gubbar för att titta på olika lösningar. En försäsong som går spikrakt åt ett håll är väl sällsynt, utan det viktiga är att få svar – och även om det är negativa svar så är det bättre att få dem på försäsongen än som förra året när vi nästan fick experimentera ända fram till sommaren för att hitta en startelva.

Är det några spelare som du tycker tagit stora kliv nu under försäsongen?

Jag tycker det handlar mer om en helhet. Spelarna känner sig lite mer hemma när de kommer till omklädningsrummet. Förra året var det en stor osäkerhet från alla, dels från de killarna som var kvar inför förra säsongen, att det kommer in ett helt nytt gäng. Så det tar lite tid att hitta in i hierarkin och man ska börja umgås med en ny grupp av människor. Det har varit den stora skillnaden tror jag, vi kan ta Jocke Lindner som ett exempel. Han känns väldigt mycket tryggare och har en väldigt bra försäsong bakom sig. Sen har vissa nyförvärv smält in bra tycker jag.

Stommen från förra året var vi väldigt nöjda med, och nu med ett års erfarenhet så tror jag inte att vi kommer kunna skaka av oss förluster och säga att det handlar om orutin och att vi inte vet att det handlar om – utan de som är med detta året vet vad det handlar om. Så vi måste bara spetsa till de svagheterna vi hade förra året, att bli mer cyniska och kliniska runt egen box och spela lite enklare ibland. Även om vi fortfarande ska vara ett väldigt spelande fotbollslag så vill jag att det ska gå lite snabbare när vi går till anfall i vissa tillfällen, som vi sen ska kunna balansera med att hålla i bollen i andra perioder.

Jag är väldigt nöjd med hur gruppen ser ut och jag tror även att vi kan göra ett mycket bättre resultat än förra året.