Varbergs BoIS och IK Sirius rullade igår eftermiddag igång den artonde omgången i årets allsvenska på Varberg Energi Arena. Gästande Sirius kom till match med en 3-1 seger i ryggen från hemmamötet med Hammarby IF förra lördagen, och hemmalaget BoIS hade även de en seger i bagaget efter att ha besegrat Örebro SK på hemmaplan under söndagen. I BoIS startelva var Hampus Zackrisson och Keanin Ayer båda tillbaka efter skadebekymmer, och samtidigt gick inlånade Robin Book rakt in från start.

Matchens första fina läge skapade BoIS redan i minut 2. Junes Barny avancerade fram längs vänsterkanten och hittade in med bollen till Robin Book i straffområdet, vars inspel mot mål till slut hamnade hos Astrit Selmani som fick skottläge. Selmani tvingades dock till en sned ansats och avslutet blev inte så hårt som önskat och Lukas Jonsson i Sirius-kassen kunde enkelt rädda.

Efter en pigg inledning från BoISarna skulle dock gästerna komma att ta kontrollen över matchen. Mellan minut 9 och 14 skapade man flera fina lägen, och absolut närmast att spräcka nollan var man när Yukiya Sugita friställde Mohammed Saeid efter att BoIS hade förlorat bollen vid mittplan. Saeid kom i friläge med BoIS-keepern Stojan Lukic som dock skar av ytorna och kunde rädda genom en benparad. Trots Sirius-övertaget var det BoIS som skapade de två sista lägena i första halvlek. Junes Barny prövade lyckan på frispark med sköt över, och i minut 37 gick Luke Le Roux på avslut just utanför straffområdet men bollen träffade bollpelaren bredvid mål istället för nätet. Trots ett par fina lägen för bägge lagen var det mållöst i paus.

”Vi ville ju framförallt ha press på firma Vecchia & Sugita och det lyckades vi väl ganska bra med i första halvlek. Vi hade dock problem med att få fast bollen så det blev en ganska baktung första halvlek för vår del” säger coach Joakim ”Jocke” Persson.

Om första halvlek var baktung skulle den andra visa sig bli raka motsatsen för BoIS del. I minut 55 var det många som höll på att skriva 1-0 till BoIS då Selmani fint framspelad av Barny fick ett drömläge mitt i straffområdet, men lagkaptenens avslut strök precis utanför stolpen. Minuten senare var det dags igen när Luke Le Roux vann boll på mittplan och gick på omställning tillsammans med Book och Barny. Kontringen avslutades med att Barny fint släppte ut bollen till vänster där Book gick på direkt avslut som dock räddades av Lukas Jonsson. BoIS fortsatte på inslagen väg och skapade under första delen av andra halvlek mängder av chanser på kort tid och ett 1-0 mål hängde länge i luften. Det kom till slut också efter att en Sirius-försvarare stått för en felpass i minut 67, varpå Luke Le Roux hittade fram med bollen till Selmani strax utanför straffområdet. Ensam mot tre Sirius-försvarare höll Selmani kyligt i bollen och väntade in Gustaf Norlin som kom löpandes helt fri in i boxen. Selmani släppte bollen i perfekt tid och Norlin avslutade sedan direkt och på bästa sätt med vänstern och skruvade in bollen till höger om Lukas Jonsson och där med var det 1-0 till BoIS. Hemmalaget fortsatte sedan ösa på framåt och fyra minuter senare skulle också det andra målet komma. Robin Book snappade upp bollen utanför eget straffområde och gick på omställning med Barny och Selmani. Book och Barny kombinerade sig galant igenom tre motståndare och till slut hamnade Barny i friläge med Jonsson som dock räddade avslutet, men på efterföljande retur var Selmani på alerten och kunde från nära håll nicka in det matchavgörande 2-0 målet. Under sista tjugo skapade Sirius ett par reduceringslägen men vid varje tillfälle var Stojan Lukic stabil och kunde där med hålla nollan i sin 100é allsvenska match!

”I andra halvlek balanserade vi mittfältet med Luke och Albert Ejupi, och vi hade mer tålamod i pressen och gick när det var läge istället för att bara tokpressa. Totalt sett är andra halvlek lysande, vi spelar fotboll på Sirius planhalva och vaskar fram en hel del lägen förutom målen. Försvarsmässigt var det nog vår bästa insats hittills och vi lyckas släppa till väldigt lite mot ett så pass kreativt lag som Sirius. Jag är också väldigt glad för Stojans skull som fick hålla nollan i match nr 100” säger ”Jocke”.

BoIS offensiva kvartett med Barny, Book, Norlin och Selmani fick också beröm av coach Persson:

”Tillsammans löpte och skapade de fyra så underbart mycket, när de vaknar på detta humör så är det inget lag i Allsvenskan som går säkert. Egentligen kan man nämna hela laget men idag var Luke Le Roux planens gigant, såväl offensivt som defensivt” berömde ”Jocke”.

Gårdagens seger betyder att BoIS i skrivande stund befinner sig på plats 9 i tabellen med 23 inspelade poäng. Nu väntar ett drygt två veckors långt landslagsuppehåll innan man den 13 september möter Mjällby på bortaplan.