Under söndagen kom Örebro SK på besök till Varberg Energi Arena för match i allsvenskans sjuttonde omgång. Gästerna kom till västkusten med två raka förluster i bagaget, senast föll man med 0-3 på hemmaplan mot regerande svenska mästarna Djurgården. BoIS-bekantingen Robin Book var för första gången på återbesök på sin gamla hemma-arena efter flytten från Varbergs BoIS till Örebro i vintras. Även BoIS kom till spel med två förluster i ryggen efter dubbelmötet med BK Häcken. Joakim Lindner var återigen spelklar efter sin skadefrånvaro på sju matcher och gick direkt in från start.

BoIS:arna inledde matchen bra men det var gästande Örebro som tidigt skulle spräcka nollan. Nordin Gerzic hittade från mittplan fram med en höjdboll genom ett samlat BoIS-försvar till en djupledslöpande David Seger. Seger dämpade ned bollen på volley med högerfoten,  och avslutade sedan kliniskt med vänstern och placerade bollen in i bortre hörnet utom räckhåll för dagens målvakt August Strömberg och därmed var det tidigt 0-1 för gästerna.

BoIS repade dock mod och skulle komma att föra matchen genom första halvleken. I minut 20 slog Gustaf Norlin ett inlägg från högerkanten som Robin Tranberg fick till ett fint volleyavslut på, men bollen smet precis utanför den högra stolpen. Två minuter efter skulle Örebro få sin bästa chans att utöka sin 0-1 ledning. Efter att ha bitit sig fast i BoIS straffområde hamnade bollen efter lite flipper-spel hos Nahir Besara som fick fritt läge mitt i straffområdet. Besara drog likt Tranberg till på volley men avslutet fick inte önskad träff och Strömberg kunde rädda ganska komfortabelt.

I minut 28 kom nästa heta chans för hemmalaget. Efter att ha etablerat anfallsspel runt ÖSK:s straffområde efter en hörna var det återigen Norlin som hittade in med ett fint inlägg, den här gången till Astrit Selmani. Selmani lyckades i trängd höjdduell med två ÖSK-försvarare nicka bollen ned i marken och upp mot krysset. Gästernas målvakt Oscar Jansson var dock på hugget och kunde med en mycket fin reflexräddning slänga sig och rädda avslutet till hörna. I minut 36 var det dags för nästa läge till kvittering när Junes Barny från högerkanten slog ett perfekt skruvat inlägg mot bortre stolpen där Anton Liljenbäck kom löpande i full fart. Liljenbäck gick på avslut med bredsidan men bollen träffade stolpen och ut. Trots flertalet fina lägen och kraftigt spelövertag var det fortsatt 0-1 underläge när domare Adam Ladeback blåste för halvtid.

”Vi förenklade våra grejer en smula inför matchen och det slog väl ut, vilket resulterade i att vi kunde tänka mindre och istället bara gasa på. Det är egentligen bara sekvensen vid 0-1 målet som svider och det resulterade i ett jagande över lång tid för vår del. Ett misstag kostade ett baklängesmål men det var i stort sett allt vi släppte till under hela matchen” säger coach ”Jocke” om första halvlek.

BoIS fortsatte i andra halvlek på den inslagna vägen och skapade kontinuerligt målchanser. I minut 47 drev Norlin fram bollen mot offensivt straffområde och släppte ut den till Selmani i högerläge. Selmani slog sedan bollen snett inåt bakåt och till slut hamnade den återigen hos Norlin som tagit sig fram till straffpunkten. Norlin tog avslut direkt men bollen täcktes med armen på ÖSK-försvarare och ut till hörna, BoIS:arna ropade på straff men domare Ladeback stod fast vid sitt beslut. Trots oflyt med domslut och oskärpa i avslutslägen fortsatte hemmalaget att trycka på framåt och kvitteringen skulle till slut komma. I minut 76 kombinerade sig inbytte Albert Ejupi och Junes Barny fram genom vänsterkanten och den sistnämnde lyfte in ett fint inlägg mot boxen. Där hade Jon Birkfeldt beordrats att stanna kvar och tur var det. Birkfeldt kunde omarkerad nå högst på inlägget och styrde behärskat in bollen i första hörnet, och därmed var det kvitterat med knappa kvarten kvar!

BoIS öste sedan på för ett segermål vilket också fullt rättvist skulle komma. I minut 84 kämpade sig Selmani loss på vänsterkanten och lyckades få in ett inlägg mot bortre ytan. Där dök Junes Barny upp och han kunde med pannan styra in bollen i mål via stolpen, BoIS hade vänt underläget och den efterlängtade tre-poängaren var äntligen i hamn!

”Vi är väldigt nöjda över hur matchen såg ut och skapade chanser över i princip hela matchen. Angående straffsituationen så är den solklar, domarna ändrar bedömningen från match till match vilket blir väldigt irriterande. Regeln är sämre än någonsin och INGEN begriper den. Trots domslut emot oss och brända lägen fortsätter vi trycka på och till slut får vi utdelning genom två av våra tjugo-tjugofem inlägg. Både Birkfeldt och Barny gör det fint som sätter bollarna tillbaka i ”motsatt” hörn från det håll inlägget kom ifrån, då ökar också procenten för att bollen ska gå i mål. Offensivt var vi idag tydligare med att få in bollen i boxen vilket också gav resultat och ett stort steg framåt. Defensivt släpper vi som sagt bara till i stort sett ett enda läge, så såväl framåt som bakåt tog vi stora steg” beskriver ”Jocke”.

Återigen visade sig BoIS byten ge resultat, något som gett effekt även tidigare matcher:

”Inhopparna ger oss ännu en gång det lilla extra när dom kommer in på plan och det vinner man ofta poäng på. Ejupi är inblandad i kvitteringen och Aliev är på plats om Barnys nick hade varit fem centimeter bredare och träffat stolpen” säger ”Jocke”.

Det var en mycket nöjd coach som sammanfattningsvis såg gårdagens insats som säsongens hittills bästa:

”Över 94 minuter så var det årets bästa prestation. Laget genomförde matchen precis som jag på förhand önskat, nämligen att man skulle agera som ett LAG och att ALLA skulle ta ut sig till 100 %. När vi gör det får alla lag stora problem mot oss. Killarna ska ha en stor eloge och nu har vi tagit 20 poäng mer än vad media trodde och har 10 kvar till delmål 1. Vi har 13 matcher kvar på säsongen och nu hoppas jag det hårda jobbet ger ökat självförtroende hos killarna och då blir vi svårslagna i höst” avslutar ”Jocke”.

Nästa match för BoIS del spelas 15.00 på lördag den 29 augusti hemma på Varberg Energi Arena när IK Sirius kommer på besök!