Varbergs BoIS damlag kan idag presentera ett tungt nyförvärv till kommande säsong. Det är anfallaren Frida Skogman som ansluter, med KIF Örebro i Damallsvenskan som sin senaste klubbadress där hon senaste säsongen spelade 17 matcher och stod för 4 mål och 2 assists. Frida har stor erfarenhet inom elitfotbollen med spel i bland annat Kopparbergs/Göteborg och Eskilstuna United DFF.

Vi tog en pratstund med Frida när hon besökte Varberg Energi Arena för att krita på kontraktet:

Du ansluter till BoIS med ett långt CV inom elitfotbollen, senast inom KIF Örebro. Hur kommer det sig att du valt att avsluta elitkarriären?

-Efter graviditet 2019 så ville jag testa att spela ett år till i Damallsvenskan för att se om det går att komma tillbaka till eliten direkt efter ett barnafödande. Jag tycker att jag lyckades bra och hade en fin form på hösten med en del mål och assister.

Om vi går igenom din karriär, hur har den sett ut?

-Jag startade min fotbollskarriär i Landvetter IF, sedan gick jag vid fjorton års ålder till Mölnlycke IF, då i division 3. Efter två säsonger där värvades jag till Kopparberg/Göteborg FC där jag sen spelade två säsonger, för att sedan byta till Tölö IF/Kungsbacka DFF som då spelade i det som idag kallas Elitettan. Sommaren 2013 fick Eskilstuna United upp intresset och då flyttade jag dit och vann samma höst Elitettan. Efter det spelade jag i Damallsvenskan för Eskilstuna i tre och en halv säsong innan flytten gick till KIF Örebro.

Du har främst spelat som mittfältare, är det den positionen som gäller eller finns det andra alternativ?

-Jag ser mig själv som en central spelare på planen, sen om det är mittfältare eller forward spelar inte så stor roll. Jag gillar att vara delaktig i både uppbyggnadsfasen men också att hänga med upp i anfallen.

Med tanke på din stora erfarenhet inom elitfotbollen, hur tycker du utvecklingen inom damfotbollen ser ut och vilka skillnader har du märkt av under de senaste åren i Damallsvenskan?

-Damfotbollen tar kliv för varje år som går. Spelarna blir snabbare, starkare, mer tekniska och spelet går fortare. Ju äldre jag har blivit desto tydligare tycker jag det har blivit att de yngre spelarna tar för sig mer och mer.

Vilka meriter i din karriär håller du allra högst?

-Att få spela i Champions League med Eskilstuna United, jag startade bortamötet mot Wolfsburg i Tyskland vilket var en väldigt häftig upplevelse.

Nu blir det spel i division 3 för Varbergs BoIS, hur är känslan inför det och vad vet du om laget och den satsning som görs?

-Det känns kul att bli BoIS:are, halva min släkt är det så det känns inte mer än rätt att jag också blir det. Jag vet att det är ett lag med en blandning av unga talanger och lite äldre erfarna spelare med rutin. Det tycker jag är en bra kombo i ett lagbygge.

I det unga laget kommer du ha mycket rutin och kunskap att dela med dig utav. Hur ser du på den möjligheten och hur vill du nå ut med din kunskap och erfarenhet till de andra tjejerna?

-Jag har alltid varit en spelare som vill hjälpa laget att utvecklas och hela tiden sträva framåt. Jag visar med min spelstil ute på planen att man alltid ska ge hundra i varje duell och löpning. Jag hoppas kunna hjälpa de yngre tjejerna med pepp och konstruktiv kritik och försöka bidra med självförtroende och att våga utmana sig själv till att bli ännu bättre.

Vi hälsar Frida varmt välkommen till Varbergs BoIS!