[av_textblock size=” font_color=” color=” admin_preview_bg=”]

Under slutet av 80-talet fick Varbergs BoIS förstärkning från de brittiska öarna. En mittback och en anfallare anslöt för att hjälpa Varbergs BoIS i division två. Det gav blandade resultat när säsongens summerades. 

1988 satsade Varbergs BoIS återigen på engelska spelare. Först kom en 19-årige Scott Fitzgerald från Wimbledon. Han var mittback och stod på gränsen till Wimbledons A-trupp, men de brukade skicka unga lovande spelare till Sverige för att utvecklas. Fitzgerald hade redan spelat några landskamper för Irlands U-21 landslag när han kom till Varbergs BoIS. Han visste inte mycket om svensk fotboll och de enda svenska spelare han kände till var Glenn Hysén och Peter Larsson. Andra engelsmannen var 22-årige Ian Gorrie från Coventry, där han spelat i B-laget. Han kom hit en dryg månad efter att Scott anlänt. Varbergs BoIS, som tränades av Ingvar Andersson, inledde säsongen mot Jonsered. Det blev förlust med 2-1, men Scott Fitzgerald fick ett bra betyg efter matchen.

– Jag är överraskad av Scotts fina teknik och spelsinne, inte ett dugg brittisk i sitt spel, sa Ingvar Andersson.

Vårsäsongen var tuff för Varbergs BoIS och efter sex omgångar hade man bara gjort fyra mål. Tyvärr hann inte Ian Gorrie bli spelklar till den tuffa bortamatchen mot Mellerud. Varbergs BoIS hade visserligen ledningen efter första halvleken men Mellerud kom tillbaka och gjorde åtta mål (!) i andra halvlek. Varbergs BoIS lyckades knappt komma över sin egen planhalva och Mellerud gjorde mål på varje målchans. Bara Scott Fitzgerald fick godkänd efter matchen, trots att han lyckades göra självmål.

I nästa match, mot Åsa, var engelsmannen Gorrie klar för spel. Det blev en ny förlust och krisen var ett faktum. Varbergs BoIS låg sist i tabellen med bara en seger och tio mål gjorda på 12 matcher. Det var uppenbart att något var tvungen att hända. Svaret blev Janne Holmberg. Han kom in som ett stöd till tränare Ingvar. Varbergs BoIS fick lite medvind och började vinna en och annan match.

Varbergs BoIS var farlig nära nedflyttning inför säsongsavslutningen. Återigen stod Jonsered för motståndet på Påskbergsvallen. Jonsered spelade för seriesegern och tog ledningen genom Torbjörn Nilsson inför 2067 åskådare. Därefter utökade Jonsered sin ledning innan Varbergs BoIS fick in ett reduceringsmål. Slutskedet av matchen blev mycket dramatisk, då Varbergs BoIS låg på för ett kvitteringsmål. Magnus Otterdahl blev neddragen i straffområdet men domaren lät bli att blåsa. Vilket blev bidrog till en mycket irriterad stämning och efter matchen fick domaren eskorteras från planen. Jonsered vann matchen och serien medan Varbergs BoIS nedgraderas till division tre.

Engelsmännen, då?

Scott Fitzgerald gjorde ett proffsigt intryck och spelade väldigt bra under sitt år i Varbergs BoIS. Enda minuset var Fitzgerald drog på sig ett antal onödiga varningar för tjafs med domarna, vilket ledde till tre avstängningar under säsongen. Fitzgerald återvände till de brittiska öarna efter säsongen och blev ordinarie mittback i Wimbledon. Fitzgerald gjorde över 100 matcher för dem innan han blev utlånad till Sheffield United och senare såld till Millwall.

Ian Gorrie kom till Varbergs BoIS som en stor och stark målskytt men blev en flopp. Det blev bara ett mål för honom. Ambitionen och vilja fanns, men spelförståelsen var bristande.
[/av_textblock]