Engelsmannen Steve Jenkins visade prov på sin målfarlighet i Varbergs BoIS under slutet av 80-talet. Anfallaren gjorde 8 på 13 mål innan en tackling satte stopp för målskörden i BoIS-tröjan.

På 80-talet hade det blivit allt mer vanligt att svenska klubbar hade en eller två engelsmän i sina lag. En del lag hade även engelska tränare. Bob Houghton och Roy Hodgson kom hit redan i slutet på sjuttiotalet. Den 21 maj 1986 kunde man läsa i Hallandsnyheter att även Varbergs BoIS satsade engelskt. Styrelsen hade beslutat att något måste göras åt lagets måltorka. Genom Roy Hodgson i Malmö FF fick man kontakt med Dave Bassett – som rekommenderade en 19-årig anfallare från Oxford United. Hans namn var Steve Jenkins och hade mest spelat i B-laget, där han visat en utpräglad målfarlighet.

Steve Jenkins anlände till Varberg den 27 maj och på kvällen deltog han i sitt första träningspass. Naturligtvis hade Jenkins ankomst väckt en hel del nyfikenhet och på träningspasset visade Jenkins att han var i fin form. Dagen efter, den 28 maj, gjorde han sin debut i den grönsvarta tröjan. Hela 695 personer hade kommit för att se Jenkins och grabbarna möta “Smålandstenar”. Ett mycket inspirerat Varbergs BoIS tog kommandot omgående och Jenkins visade direkt sin målfarlighet. Han tog ner ett inlägg på bröstet, vände på en femöring och klippte till med sin giftiga vänsterfot. Ett hårt och välplacerat skott som målvakten inte kunde hålla och på returen kunde Peter “Pålla” Paulsson peta in 1-0. Bois vann till slut matchen med 3-0.

Fem dagar senare var det dags för Jenkins att riktigt presentera vad han gick för. Jenkins gjorde ett äkta hattrick på 32 minuter i bortamötet med Kvidinge. Varbergs BoIS vann matchen med 5-0.

Den 16 juni var det så dags för det första derbyt mot Falkenberg. Ett lag på uppgång med PG Skoglund som tränare. Falkenberg ledde serien och var mycket bra på den här tiden. Spelare och supportrar fick skyndsamt vända hem till Varberg med svansen mellan benen när Falkenberg vann matchen med hela 5-0.

Varbergs BoIS hade häng på toppen under höstomgången och hade därför en liten chans att vinna serien. Först skulle revansch utkrävs på Falkenberg. Ett Falkenberg som vid vinst skulle vara klara seriesegrare. Lördagen den 13 september hade hela 2700 personer tagit sig till Påskbergsvallen för derbymatchen. I en intervju inför matchen berättade Steve Jenkins om hur han laddat upp inför matchen med en golfrunda. Han talade också om sin hemlängtan – som resulterade i allt för höga telefonräkningar. Hittills hade Jenkins gjort 8 mål på 13 matcher och han ville gärna avgöra derbyt mot Falkenberg. Tyvärr tick han aldrig chansen. Jenkins blev brutalt nedsparkad av brutalt nersparkad av Lars-Anders Johansson och tvingades utgå efter 20 minuter. Återigen visade Falkenberg upp sin styrka och kunde vinna matchen med 2-0 och därmed serien.

Tyvärr blev påhoppet på Steve slutet på hans karriär i BoIS-tröjan. Visserligen spelade han matchen därefter, men skadan från derbymatchen och en fot med uttänjda ledband innebar att han inte kunde upprepa något spelet som han visade upp tidigare. Nu återstod bara en operation av foten innan Steve kunde återvända till England. Steve fick aldrig något förnyat kontrakt med Oxford United utan spelade med olika lokala klubbar. Sitt målsinne behöll han och vann skytteligan ett flertal gånger.