Varbergs BoIS drar under torsdagseftermiddagen igång säsongen 2018 på riktigt. Det har varit en fullspäckad vinter för Klubb- och Sportchef Kujtim Bala, där truppbygget har pågått intensivt, och inte mindre än 10 nya spelarna har tillkommit till truppen. 11 om man räknar med talangen Erion Sadiku som blev uppflyttad till A-truppen i höstas.

De nya tränarna Joakim Persson och Paul Olausson har nu fram till seriepremiären den 3 april på sig att svetsa samman allt ifrån grupp till spelsystem och taktik för att vara redo att möta Örgryte IS på Påskbergsvallen när Superettan drar igång.

Första träningen är alltså idag, klockan 15:30 på Påskbergsvallens konstgräs. Vi slog oss ner med tränarna Joakim och Paul och tog tempen på försäsongen och årets första träning.

Äntligen drar träningarna igång, hur känns det?
Det är spännande, framförallt, säger nye huvudtränaren Joakim Persson. Det blir nytt för väldigt många. Både för oss tränare och för många spelare så är det nya ansikten. Det är nästan så att de som är kvar sedan förra året även de kommer känna sig som nya, men det är väl just nu de första dagarna. Så det är intressant, avslutar Joakim.

Inte mindre än 10 spelare är nya i BoIS inför 2018, hur kommer ni att jobba för att få ihop gruppen så snabbt och så bra som möjligt?
Nej, men det blir en fest nu direkt, skrattar ”Jocke” med glimten i ögat, som han så ofta har. Jocke fortsätter, med att säga att det viktigaste är att komma ut på planen. Sen brukar det lösa sig av sig själv. Många av grabbarna känner ju redan varandra genom andra klubbar och sådär, så det tror jag löser sig rätt smidigt av sig själv. Sen är det möjligt att vi på sikt får planera att göra lite andra grejer för att svetsa samman gruppen.

Hur kommer upplägget se ut nu under försäsongen?
Det blir ju omlagt nu, tidigare har grabbarna tränat förmiddagar, men nu är det ju på eftermiddagen. Så det blir kanske inte så många dubbelträningar i lag, men däremot individuellt. Annars är det träning måndag till fredag, fram till att träningsmatcherna startar i början på februari. Så det är lagt en träning om dagen under veckodagarna, så får vi lägga upp ett lösning som fungerar med extra träningar.

Träningsmatcherna drar igång om lite drygt tre veckor, först ut är Halmia den 3 februari. Hur långt hoppas ni att ni har kommit då, och vad hoppas ni att den matchen ska utvisa för resterande delen av försäsongen?
En indikation på det vi påbörjar nu idag, med lite annorlunda spelidé än tidigare. Resultatet är kanske inte lika viktigt med tanke på att vi bara varit igång i tre veckor då ungefär, säger Paul.

Men samtidigt är det ju spelare som varit på denna nivå tidigare, så det är ju matcher som vi någonstans kan få svar på att vi klarar av den nya spelidén, att det sitter till vissa delar. Men tro att allt skulle sitta och det flyter på, det till att vara naiv. Men rent offensivt sett, och det sättet vi vill spela, det ska ju kunna synas mot Halmia och Eskilsminne. Sen lär vi ju få bekänna färg försvarsmässigt när vi går in i Svenska Cupen, där vi hamnat i ganska tuff grupp. Så vi kan inte bara tänka offensivt de närmsta veckorna, även om vi kommer lägga mycket energi på det, fyller Jocke på.

 Om vi hoppar till den tredje april och premiären, var kommer fokus ligga de här tre månaderna för att vara så bra förberedda som möjligt?

Det är väl framförallt det som vi sa tidigare, men att det sättet som vi vill spela fotboll på, det måste vi ju vara klara med sen när serien sätter igång. Sen är ju fotboll tyvärr så att det är en helhet, att man måste bra på de flesta grejerna, och då behöver vi ju sätta sakerna lite snabbare än gör i vanliga fall där man har en stomme som spelat med varandra i några år. Här gäller det ju att få rätt spelare till rätt position och få spelarna att förstå sin roll i just den positionen. Sen kommer vi ju behöva rekrytera fler spelare under vägens gång här, så det kommer hela tiden vara att sätta varje gubbe i sin roll. Vi vill ju ha en tydlig konkurrenssituation som möjligt när vi börjar närma oss, säger Joakim.

Ja, precis, att vi är klara med det mesta. Men sen är det ju progression hela tiden i fotboll, så att vi ska göra det bra i april, men att vi fortsätter att bli bättre under säsongen naturligtvis, avslutar Paul.

 

Träningarna drar alltså igång idag, 15:30. Om du vill kolla på träningskalendern hittar du den här