Efter säsongens sista landslagsuppehåll stundar nu också den sista återstarten utav Allsvenskan för säsongen 2020. Kommande helg reser Varbergs BoIS till Jämtland och Östersund för bortamöte med Östersunds FK i Allsvenskans 28e omgång. Vi tog ett snack med lagledare Bo ”Bosse” Larsson inför säsongens längsta bortaresa, mannen som sköter allt kring logistik och resor när det gäller herrlaget:

”-Till en början var flyg ett alternativ, men sett till prisläget fanns det inte särskilt många bra möjligheter. Jag började planera resan ordentligt för tre veckor sedan, och som planen ligger nu kommer vi träna hemma på Varberg Energi Arena klockan 10.00-11.30 på fredag, sedan tvättar vi snabbt kläderna och slänger in dom i torktumlaren. Förhoppningsvis får vi lite mat i magen vid 12.00 och sedan rullar bussen cirka 13.00 mot Mora” säger “Bosse”.

Hur ser upplägget ut, jag förmodar att ni bor över på vägen?

”-Vi kommer bo över i Mora-parken, en anläggning i utkanten av Mora. Vi beräknar vara framme där vid 20.00 på fredagskvällen. På lördagen kommer vi käka frukost på boendet och sedan träna på konstgräsplanen som finns i Mora-parken från 12.00-13.30. Efter det dusch och lunch vid 14-15 tiden innan vi hoppar på bussen igen och rullar mot Östersund, där vi siktar på att vara framme vid 19.00-20.00 för middag. På söndag är det ju matchdag, vi såg över möjligheterna att ha en lättare träning på förmiddagen men det stod vi tillslut över. Matchen har avspark 17.30 och när den är slut skall vi ordna så vi kan ta med oss mat på bussen ”hem” till Mora-parken igen, där de varit väldigt service-minded och låter oss behålla de hotellrum som vi har mellan fredagen och lördagen. I vanlig ordning är det vår chaufför ”Bodu” som kör oss, han behöver där drygt 9 timmars vila innan han kan köra igen. Måndag morgon rullar vi sedan från Mora och hemåt till Varberg igen där vi hoppas vara framme vid 17-18 tiden. Väl hemma tömmer vi bussen och sedan är det bara in i tvättstugan och tvätta allting ännu en gång” beskriver “Bosse”.

Apropå det, hur mycket packning blir det på en sådan här resa?

”-Sommartid brukar vi bara behöva 4 väskor totalt, men nu är det ett helt annat läge. Jag tror vi hamnar på cirka 8-9 stycken, vi skall ha med koner, västar, kläder, vantar, mössor och ”nack-värmare”. Det lär ju bli rätt kallt där uppe, jag har skrivit till killarna att de bör ha varma skor med sig, framförallt de som eventuellt kommer sitta på bänken” förklarar “Bosse”.

Hur planeras bussresor likt denna, gör ni regelbundna pauser för att spelarna skall hålla igång benen?

”-Vi stannar alltid på vägen vid lämpliga ställen där killarna kan handla kaffe, dricka eller annat att tugga på. Jag tror ”Bodu” behöver 30 minuters rast efter var tredje/fjärde timma. När spelarna får värk eller blir stela i benen brukar de vara bra på att säga till och då stannar vi såklart utefter behov” beskriver “Bosse”.

Förutom spelarna, vilka är ni som åker med från staben och vad har ni för olika arbetsuppgifter?

”-”Jocke” (Joakim Persson) och ”Freddan” (Fredrik Danielsson) är ju huvudtränare samt assisterande, de sköter all planering kring det sportsliga inför matchen. På resan diskuterar de upplägg och väl i Mora och Östersund sätter de upp kontor på hotellet. Jag själv jobbar som lagledare och har ansvar för allt kring planering utav resan, mat, boende samt bussbokning. Jag har en viss ersättning men lägger också mycket utav min fritid på det här, till vardags driver jag företag inom snickeri och solskyddsbranschen. Det är ännu inte bestämt om vår massör/fysio Bo ”Bosse” Stenqvist hänger med men det hoppas jag att han gör. Det är tufft för oss att få ledigt från våra vardagliga jobb för att kunna resa iväg så pass många dagar. I ”värsta” fall blir det bara jag, ”Jocke” och ”Freddan” “säger “Bosse”.

Hur fördriver du själv och spelarna all tid på bussen?

”-Jag brukar sitta med min Ipad och spela spel, annars inget särskilt. Någon gång somnar jag till men det sker sällan. Killarna brukar ropa efter kaffe och då serverar jag gärna genom min medhavda termos. Spelarna kör ofta mycket kortspel, vi har köpt in en strykbräda som vi sätter i mittgången. Den fungerar perfekt som spelbord. Vissa som har andra jobb eller som pluggar utnyttjar också tiden för detta, dom brukar vara väldigt bra på att sysselsätta sig” avslutar ”Bosse”.

Vi tackar ”Bosse” för inblicken i reseupplägget och önskar laget en trevlig road-trip norröver och ett stort lycka till inför söndagens match!