Sverige United delar ut fotbollens finaste priser – Guldhanden, Silverhanden och Bronshanden – på torsdag. En av finalisterna är Adnan Bainca som bedriver Unite People tillsammans med Varbergs BoIS.

Över hela landet finns massvis av föreningar och individer som anstränger sig till det yttersta för att skapa en inkluderande fotbollsrörelse där alla kan delta på lika villkor. Personer som bär koner, bokar plantider, stöttar vid sidan av planen, välkomnar nya deltagare, lägger upp träningspass, arrangerar cuper och turneringar, bekostar materialinköp ur egen ficka och skjutsar spelare till och från matcher. Ett arbete som utförs i det tysta, utan vare sig ersättning eller tillräckligt med uppskattning.

Sverige United anser att fotbollens eldsjälar är ovärderliga – och det vill de visa för dem. Därför har Sverige United instiftat stipendierna Guldhanden, Silverhanden och Bronshanden som varje år tillfaller individer, projekt eller föreningar som utmärkt sig med sina insatser för integration.

Sverige United har tio finalister och en av dem är Adnan Bainca som bedriver Unite People tillsammans med Varbergs BoIS.

Så här lyder motiveringen från Sverige United:

“Under 2016 har nattfotbollsprojektet Unite People samlat närmare 1800 nyanlända och etablerade ungdomar i Varberg på lördagskvällarna. Men det är hårt arbete som ligger bakom. Initiativtagaren Adnan Bainca har själv skjutsat spelare till och från idrottshallen mitt i natten, bjudit in externa föreläsare och gjort sitt yttersta för att få till ett så bra arrangemang som möjligt. Tack vare hans insatser har många tjejer och killar fått tillgång till en meningsfull helgaktivitet, något som tidigare saknades.”

På torsdag delas priserna ut och prissumman ligger sammanlagt på 100 000 kronor.