I somras blev det klart att Varbergs BoIS FC startar damlag inför säsongen 2019. Anledningen till satsningen har hela tiden varit att fylla ut den lucka som funnits i föreningen – en naturlig övergång till seniorfotbollen för alla tjejer som idag spelar fotboll i något utav Varbergs BoIS ungdomslag.

Att alla tjejer som spelar fotboll i Varbergs BoIS nu får ett seniorlag att se upp till gör föreningen mer komplett, säger Tommy Johnsson, ordförande i Damsektionen.

Men att BoIS startar damlag är inte något framstressat beslut. Tanken har sedan ett antal år tillbaka varit att få igång en damlagsverksamhet i Varbergs BoIS igen, och till säsongen 2019 har BoIS äldsta flicklag, U16, tagit stora kliv och är nu redo att anta utmaningen i seniorserierna tillsammans med duktiga rutinerade spelare utifrån.

Grunden till damlagssatsningen har byggts under flera år, och idag erbjuder Varbergs BoIS fotbollsträning till över 100 tjejer i åldrarna 6-16 år, fortsätter Tommy Johnsson.

Målet med damlaget är, förutom att ge föreningens tjejer en bra övergång från juniorfotboll till seniorfotboll, att på sikt ta kliv upp i seriesystemen.

Men det viktigaste av allt är att alla tjejer som kommer och spelar i Varbergs BoIS damlag tycker att det är riktigt roligt att komma till träningar och matcher, samt att de håller på med fotbollen längre än vad de kanske hade gjort tidigare, avslutar Tommy.

Varbergs BoIS kan också stolt presentera att Linda Nöjd kommer att gå in som huvudtränare för det nystartade damlaget. Linda, som närmst kommer från spel i Elitettan med IF Böljan i Falkenberg, har över 15 års erfarenhet av fotboll på hög nivå, men detta blir hennes första tränaruppdrag. Efter att ha tackat nej till ett antal andra tränaruppdrag och egentligen bestämt sig för att ta ett år ledigt från fotbollen så har hon ändå valt att ta över som huvudtränare i Varbergs BoIS damlag.

Hur kommer det sig att du tackade ja till det här uppdraget?

Jag var ju som sagt egentligen inställd på att jag inte skulle göra något kring fotbollen nästa år. Tidigare har jag känt att det hade varit kul att hålla igång och ändå varit sugen på att spela. Men det känner jag mig väldigt färdig med nu. Sedan hörde Varbergs BoIS av sig och jag fick en väldigt positiv bild av BoIS när jag träffade alla representanter från Damsektionen.

Vad är dina förhoppningar och förväntningar på säsongen?

Framförallt att det blir roligt, det är den största förhoppningen. Sedan handlar det om att starta upp något som inte bara kommer hålla i något år, utan att alla tjejer vill fortsätta och bli en stomme i framtiden också. Sedan trycker jag ganska hårt på att resultaten det första året inte är jätteviktigt, säger Linda.

Precis, det handlar nu om att ha så roligt som möjligt. Sedan att man i framtiden kan ta kliv upp i seriesystemet, flikar Tommy Johnsson in.

Det här blir ju ditt första tränaruppdrag, har du hittat någon fotbollsfilosofi än och hur skulle du beskriva den isåfall?

Nej, det har jag inte, det kan man lugnt säga. Men det är klart att jag vill ha ett spelande lag. Det tycker jag är viktigt, att man har spelare som kan hantera en boll och tänker fotboll. För det har jag upplevt, att man kan komma ganska högt upp utan att reflektera vad man gör och varför.

Sedan hur man spelar, formationer och så vidare, det har jag ingen specifik, det tycker jag också är upp till vad man har för spelarmaterial, säger linda.

U16-laget i BoIS blir grunden i det nystartade damlaget, där det i dagsläget finns runt 16 spelare. Där tanken är att spetsa till truppen med lite mer rutin. Processen i att hitta spelare är igång, då målet blir att ha en trupp på ca 30 spelare, då BoIS plan är att även ha ett lag med i reservlagsserien. Här handlar det om att ta få tillbaka spelare som tidigare har spelat i BoIS damlag, men också att hitta nya spelare som vill vara med.

Tommy Johnsson, ordförande i Damsektionen är väldigt nöjd med att ha fått in Linda som huvudtränare.

På en skala ett till tio är det här 10. Jackpot. När Larry Skogman (representant i damsektionen reds. anm) sa detta till mig så tänkte jag, att det aldrig kommer gå, aldrig att vi får henne. Vi har fått det bästa, det var ett karbonpapper på det vi ville ha, säger Tommy.

Så får vi se om jag lever upp till förväntningarna, skrattar Linda.

Hur har processen att hitta en tränare gått till?

Vi drog i lite trådar, och sedan fick vi kontakt med Linda och vi hade ett möte. På mötet var Linda rätt tydlig med att hon tänkt ta ett sabbatsår. Men vi berättade om BoIS, och sedan gick det en vecka ungefär. Sen ringde Larry Skogman och sa att hon sagt ja. Så det gick ganska snabbt, men det var ändå en lång vecka.