På det senaste styrelsemötet togs beslutet att Varbergs BoIS ska starta ett damlag med start 2019. Grunden för damlaget blir föreningens äldsta tjejer, U16-flick. Vi tog en pratstund med Klubb- och Sportchef Kujtim Bala om beslutet att starta ett damlag.

Varför tar BoIS beslutet att starta damlag?

Vi känner att det är nödvändigt att starta ett damlag för att tillmötesgå våra ungdomars behov. Precis som våra pojkar så behöver även våra tjejer ett seniorlag att se upp till.

Hur har det arbetats för att komma till den punkten att det har tagits ett beslut?

Grunden har byggts under ett antal år, där vår ungdomsverksamhet idag består av 30% tjejer. Det innebär att vi idag har runt 100 aktiva tjejer i alla möjliga åldrar, där vårt äldsta lag idag är U16 och de kommer utgöra stommen i det nya damlaget.

Vad innebär det för Varbergs BoIS att vi breddar fotbollsverksamheten med ett nytt seniorlag?

Framförallt så innebär det att vi blir en komplett förening, Med seniorlag både för dam och herr, samt att vi har väl fungerande ungdomslag på båda sidorna där spelarna naturligt kan ta klivet hela vägen upp i seniorverksamhet.

Vad innebär det för Varberg som stad att vi startar damlag?

Förhoppningsvis så innebär det att vi utbildar och utvecklar bättre medmänniskor till vårt samhälle genom fotbollen.

Vad är målsättningen med damlaget?

På sikt är målsättningen att bli ett elitlag. Men viktigast av allt är att tjejerna tycker att det är roligt att komma till träningarna och att de håller på med fotboll länge.

Vad skiljer sig denna gång från förra gången BoIS startade damlag?

De 100 aktiva tjejerna i ungdomslagen är skillnaden, vi hade inte en fungerande ungdomsverksamhet som naturligt kunde förse Seniorlaget med spelare. Men det har vi idag, och fler tjejer söker sig dagligen till våran verksamhet, vilket naturligtvis är ett kvitto på att våra ungdomsledare gör ett fantastiskt jobb.